Augustus '22: Jeroen Kuiper (49) uit Koudekerke
Jaren had hij in de horeca gewerkt, ‘vooral aan de voorkant’, nu werkt hij achter de schermen in de keukenverkoop. De liefde voor zijn oorspronkelijke vak is gebleven. Zo’n jaar geleden reageerde hij op de oproep van Rem om te helpen met de presentatie van de Mosselburger in Yerseke. Een tijdje geleden vroeg Rem hem voor ‘Chef van de Maand’ en vol enthousiasme ging hij aan de slag.
Meerdere varianten van de Seabør Mosselburger kwamen er onder zijn vingers vandaan maar de meest favoriete bleek de Seabør Sushi-burger, vooral geliefd bij jongeren.
“Het grote voordeel van de Seabør Mosselburger is, dat je er alle kanten mee op kunt” vertelt Jeroen. “Hij kan (indirect gebakken) op de bbq, in de pan, de frituur en de airfryer. En met de aankoop van de Seabør Mosselburger weet je dat je duurzaam bezig bent. Ik koop mijn fruit lokaal, hou niet persé van ronde tomaten en heb een voorkeur voor kromme komkommers.
In de supermarkt valt het niet altijd mee om aan duurzame artikelen te komen, ook al wil je het graag
beter doen. Ik wilde van het standaard broodje af, dat moest anders en ben gaan experimenteren. Ik hoop dat men mijn recept voor de Seabør Sushi-burger kan waarderen want hiermee zet je wat op tafel!”
benodigheden algemeen
-
4 Seabør mosselburgers
-
8 sushi-burgers
-
Relish van appel en zeekraal met pit (even uit laten lekken in een vergiet, anders wordt je burger te nat)
-
Zeekraal-wasabi mayonaise
-
Extra zeekraal, voor de garnering.
-
Frituur / koekenpan
-
Zonnebloem olie / andere neutrale olie
Sushi-burger Benodigdheden:
-
Hamburger pers
-
300 gram Sushi rijst
-
Sushi Nori, 4 vellen. In 16 rondjes geknipt ter grote van de hamburger pers.
-
Rijstazijn 2 volle eetlepels
-
Suiker 2 theelepels
-
1 theelepel ( ook hier geld proeven)
-
Optioneel Wasabi Furikake van Mameya original
-
Panko Japanse broodkruim
-
1 of 2 eieren, los geklopt.
-
Bloem
Relish van appel en zeekraal met pit Benodigdheden:
-
50 milliliter biologische appelcider-azijn
-
25 gram suiker
-
1/2 theelepel mosterd
-
1/2 sjalot (fijn gesnipperd)
-
1 friszure lokale appels met een bite (geschild, in kleine blokjes)
-
Handje verse Zeeuwse zeekraal, ca 50 gram. Grof gesneden en harde stukken (stokken)eruit halen.
-
1/2 Rode peper (mild), fijn gesneden zonder zaadlijsten (hou je van pittig, dan met zaadlijsten) Proef van te voren even om in te schatten hoe pittig hij is.
-
Paar sprieten fijngehakte bieslook.
bereiding Relish van appel en zeekraal met pit
Meng de azijn met de suiker en mosterd en laat 5 minuten staan. Roer nogmaals door tot de suiker is opgelost en voeg de sjalot, appel, zeekraal en het pepertje toe. Voorzichtig met de peper, het is makkelijker om later te extra peper toe te voegen, dan eruit te halen. Schep goed door en houd apart.
Zeekraal-wasabi mayonaise
-
Mayonaise
-
Wasabi pasta
-
Zeekraalpoeder
Ik heb mijn mayonaise zelf gemaakt, geïnspireerd op het volgende recept, klik hier.
Bereiding: Breng de mayonaise op smaak met wasabi pasta en zeekraalpoeder, proef regelmatig en pas indien nodig de bereiding aan.
Nu kunnen we de Seabør Sushi-burger gaan bereiden en opbouwen.
Zet de koekenpan op het vuur en laat heet worden. Schenk wat zonnebloem olie in de pan en bak de Sushi-burger aan de panko-zijde even aan tot deze mooi krokant is (ca. 1 1/2 to 2 minuten) en leg de sushi-burger op de nori-kant weg. Bak de Seabør mosselburger volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (mijn voorkeur heeft de frituur of koekenpan, dan wordt hij mooi krokant) Smeer 4 sushi-burgers royaal in met de mayonaise en doe daar de (uitgelekte) relish van appel en zeekraal op. Wat extra zeekraal ter garnering en top af met de Seabør Mosselburger. Leg ten slotte de sushi-burger hier boven op en je bent klaar om te gaan smikkelen van je Seabør Sushi-burger. Eet smakelijk!
bereiding sushi burger
Bereid de sushi rijst volgens de omschrijving op de verpakking.
Meng de rijstazijn met de suiker en het zout (proeven, er kan altijd meer zout bij) Wanneer de rijst bijna is afgekoeld kan het mengsel van rijstazijn worden toegevoegd, roer het geheel goed door (voor een extra bite, voeg twee eetlepels Wasabi Furikake toe)
Doe een nori-vel in de hamburger-pers en doe hier 75 gram sushi-rijst bovenop en vorm tot een mooie burger, leg hier vervolgens het volgende nori-vel bovenop. Druk het geheel nu goed aan zodat er een compacte burger ontstaat. Smeer het bovenste nori-vel in met het ei en doe hier bloem op, klop het teveel aan bloem er af. Smeer vervolgens de tweede laag ei op de bloem en doe hier de panko op. Haal de "burger" uit de pers en leg deze op de nori-kant op een schaal weg. Herhaal bovenstaande totdat er 8 gelijke burgers zijn. Laat de burgers zeker 1 uur goed opstijven in de koelkast.