top of page
  • Rem van den Bosch

Mosselburger grote winnaar onderzoek HZ en WUR

De mosselsector kan wel een boost gebruiken want er worden steeds minder mosselen gegeten. En de vraag neemt af. Dat zegt Ageeth van Maldegem, onderzoeker ondernemen en innoveren bij de HZ. Om te begrijpen waar de consument behoefte aan heeft, is er onderzoek gedaan. Drie mosselgerechten zijn voorgeschoteld en wat blijkt: de mosselburger scoorde het beste.


De bekende mosselpannetjes deden het vooral goed onder de oudere deelnemers aan het onderzoek. "Dat komt vooral vanwege de puurheid van de smaak. Mensen waarderen het doordat ze het van jongs af aan hebben leren eten", vertelt Van Maldegem. Dolma Daarnaast schotelden ze de ondervraagden ook een dolma voor. Van Maldegem: "Dat is een mossel gevuld met risottorijst. De meeste mensen associëren mosselen met een speciale gelegenheid zoals bijvoorbeeld een vakantie of romantische avond. De dolma werd juist gezien als een gerecht dat je wekelijks kan eten. Ze zouden het alleen wel eerder in een restaurant bestellen omdat mensen er tegenop zien om het zelf te moeten maken.” Mosselburger wint De grote winnaar uit het onderzoek was de mosselburger, daar wilde iedereen nog wel een tweede van. "Wat we heel duidelijk zagen terugkomen is dat vooral ouderen suggereerden de mosselburger te gebruiken om jongeren te interesseren voor mosselen. Jonge mensen hebben sterkere smaakpupillen en daarom slaat zoiets als een mossel minder aan. Door de afwijkende structuur, textuur en een specifieke smaak. Zo'n mosselburger die voor zeventig procent uit mosselen bestaat en verder uit groenten zou een manier kunnen zijn om kinderen aan de mosselen te krijgen", zegt Gemma Tacken, onderzoeker van Wageningen Economic Research. De initiatiefnemer van de mosselburger is Rem van den Bosch en hij is ervan overtuigd dat zijn product de toekomst heeft. "Ik verwacht dat mensen minder regulier vlees zullen eten vanwege dierenleed en de milieu-impact. En ik denk dat er een omslag komt in de vegetarische markt omdat mensen zullen ontdekken dat vegetarische producten niet automatisch duurzaam zijn. Als we de hele wereld willen blijven voeden kan dat op drie manieren, plant-based, met insecten en met een term die ik zelf bedacht heb: sea-based. Dat zijn producten die duurzaam geoogst worden uit de zee." Traditioneel gerecht blijft bestaan De onderzoekers vermoeden dat de mosselburger een vlucht zal nemen, maar dat dit geen vervanging wordt van de traditionele mosselpan. "Er is nog steeds een stukje onbekendheid over de nieuwe gerechten omtrent mosselen, daar valt nog wel een inhaalslag te maken", zegt Van Maldegem. Haar collega Tacken is het daarmee eens: "Zo'n pannetje geeft mensen een speciaal gevoel en wordt vaak gegeten als diner. Een mosselburger kun je als snack, lunch of diner eten. Vandaar dat ik verwacht dat beiden gerechten prima naast elkaar kunnen bestaan." Tekst en foto copyright Omroep Zeeland



50 weergaven
bottom of page