top of page
  • Rem van den Bosch

proefsessie van Zeeuwse Oesterbites in de Oesterij BV in Yerseke

Bij de proefsessie van Zeeuwse Oesterbites in de Oesterij BV in Yerseke op zaterdag 6 januari 2024 stond volgende vraag centraal: "Welke van twee variaties van de oesterbite verkiest de consument? Oesterbite A, zilt van smaak en met een duidelijke toets van oesters? Of Oesterbite B, minder zilt en met een kenmerkende aanwezigheid van zeewier?"


Vierenzestig bezoekers van de Oesterij kenden aan iedere variant 1 tot 5 sterren toe.


In totaal reikten de proefpersonen 250 sterren uit aan Oesterbite B en 240 aan Oesterbite A. Oesterbite B sleepte niet alleen het hoogst aantal sterren in de wacht, maar kreeg van de proevers ook vier maal vaker 5 sterren toebedeeld dan Oesterbite A. Daar staat wel tegenover dat Oesterbite A altijd met minstens 2 sterren werd beoordeeld, terwijl Oesterbite B van twee respondenten slechts 1 ster kreeg opgespeld.


Daarnaast valt op dat minder dan 20% van de mensen, met een uitgesproken, positieve voorkeur voor een van beide varianten, de Oesterbite als product bij vrienden en familie zou aanbevelen. Mensen, die zowel Oesterbite A als Oesterbite B met 4 of 5 sterren beloonden, geven in 50% van de gevallen aan dat zij de Oesterbite bij vrienden en familie zullen aanprijzen. Dit lijkt aan te geven dat afwijzing van een variant volstaat om de Oesterbite als product niet te zullen promoten, ook al viel de andere variant duidelijk in de smaak.


(Vanuit onderzoeksstandpunt was het wellicht beter geweest om de vraag met betrekking tot de aanbeveling 2x te stellen. Een keer na het proeven van de eerste Oesterbite, en vervolgens nog eens na het proeven van de tweede Oesterbite.)


De verrassing van de dag kwam echter niet van de onderzoekers of de restaurantbezoekers, maar van de chefkok van de Oesterij. Door de vulling van beide oesterbites met elkaar te mengen creëerde hij ter plaatse een nieuwe variant die inderdaad het beste van twee werelden lijkt te verenigen. De zilte smaak van de oesters en de zachte toets van het zeewier.


Natuurlijk! De Zee – Sea-based eiwitrevolutie in Zeeland wordt mede mogelijk gemaakt door de "Zeeland in Stroomversnelling" subsidie van de Provincie Zeeland.23 weergaven

Comments


bottom of page